Vad är en terapeut?

Terapeuten av Magritte

Söker man någon för att lindra oro, nedstämdhet, eller trötthet, eller någon att tala med för att förstå sig själv bättre, märker man snart att det är en djungel av olika kompetenser, titlar och professioner.

Söker man privat finns annonser överallt om olika typer av terapeuter, som nog är den vanligaste benämningen. Det är förvirrande, hur hittar man rätt – och till att börja med, vad är en terapeut?

Det kan vara läskigt att till en okänd person anförtro sina tankar, känslor, sin oro och sina förhoppningar. Det är en väldigt intim arena där man kanske berättar sådant man aldrig tidigare har vågat berätta. I psykologisk behandling finns alltid en ojämlik maktbalans. Behandlaren vet mycket om klienten och besitter stor möjlighet att påverka den som söker hjälp. Då är det en trygghet att veta att man har ett skydd om terapeuten begår allvarliga fel.

Terapeut betyder behandlare. Vi använder ofta terapeut om personer som arbetar med människor, exempelvis samtalsterapeut. Det används också omväxlande för psykolog, kurator, eller någon annan som vi pratar med för att må bättre. Det är här som det blir snårigt.

I princip kan du använda vilket substantiv som helst som prefix och vips har du skapat en fin titel. Oftast är prefixet, det som står före terapeut, en benämning på vilket sätt behandlingen går tillväga, alltså metoden. Ibland anger prefixet vad som ska behandlas.

Ett axplock: relationsterapeut, parterapeut, familjeterapeut, anhörigterapeut, alkoholterapeut, SPA-terapeut, massageterapeut, hästterapeut, gestaltterapeut, regressionsterapeut, symboldrama-terapeut, fotterapeut. Eller Energi Flow Breathing-terapeut, kraniosacral terapeut och alternativ terapeut.

Problemet med att använda titeln terapeut är att den säger endast vad någon gör, eller hoppas kunna göra – och det i en oerhört allmän bemärkelse: en terapeut syftar till att skapa förändring, bota, lindra. Från sjukt till friskt, från dåligt till bra, från ett till annat. Men den säger ingenting om vad någon är: alltså utbildning, erfarenhet, kompetens. Är det något som behövs för att skapa förändring hos människan, är det utbildning. Har man inte en gedigen utbildning, fiskar man i grumligt vatten när man kallar sig terapeut. (Exempel här och här.)

Ett exempel på hur otydligt terapeut-titeln är, klippt från en hemsida:

“Terapeut är här en samlingsbenämning på bl.a. psykolog, psykoterapeut, terapeut, massör, coach, yogalärare, medial konsult och meditationslärare.”

Det är föredömligt att de förtydligar vad de menar. Tyvärr blir det ett extra fint exempel på hur svårt det är att veta vad en terapeut är (medial konsult?), eftersom de känner sig manade att inkludera terapeut i listan över vad terapeut betyder.

Det handlar om säkerhet. Kvalitetssäkerhet och patientsäkerhet. Har den som man söker hjälp av en legitimation utfärdad av social-styrelsen, dvs. legitimerad psykolog eller psykoterapeut, har man ett skydd om något skulle gå fel. Men det är tyvärr inte någon jackpott om den man tänker träffa är diplomerad eller certifierad. Vad skyddet anbelangar kan denne lika gärna vara adlad eller utsedd av högre makter. (Läs mera.)

Igen – detta handlar inte om vem som är bra eller dålig. Det handlar om att den som söker hjälp ska ha ett skydd om terapeuten gör fel.

Alltså: Det går inte att säga vad en terapeut är. Vem som helst kan ju kalla sig terapeut – och det gör ju såväl psykologer och psykoterapeuter som mediala konsulter. Vem som helst kan starta och driva en utbildning för terapeuter. Om man går hos en icke legitimerad terapeut kan det vara allt från fantastiskt till förödande förvärrande. Om det går illa står man med samma skydd som, eller snarare sämre än om du hade köpt en mobiltelefon.

Skicklighet kan inte garanteras. Men för säkerhets skull, välj någon med legitimation.

8 svar till “Vad är en terapeut?”

 1. […] Läs mer på Psykologkonsulterna […]

 2. Pebben Xinga says:

  Hej,
  En enkel kommentat till alla inlägg.
  Det bästa sättet att veta om en privat terapeut är skicklig eller ej är om han/hon har många klienter och eventuellt kölista. Det betyder att vederbörande gör ett bra jobb. Det bästa sättet att leta efter en bra terapeut är att fråga i bekantskapskretsen om de känner till någon.
  Har själv aldrig varit legitimerad men har tre års internationell utbildning, getaltterapeutsutbildning (1979) och kölista.

 3. Anita Hanberg says:

  Jo jag vet var jag kan bli certifierad…..det blir jag nu!! Nä men det var som jag misstänkte…men jag ska börja KBT utb nu så då vet jag att jag blir Leg så småningom

  Vänligen Anita

 4. Anita Hanberg says:

  Hej,
  kan man bli Leg.Samtalsterapeut eller finns det bara Cert.? Hur gör man isåfall, var finns utbildningen?

  Anita

  • Hej Anita, Socialstyrelsen utfärdar legitimation för vissa yrken inom hälso- och sjukvården. Samtalsterapeut är inte ett sådant yrke, alltså finns ingen legitimation att få. Att vara certifierad samtalsterapeut låter kanske fint, men i ärlighetens namn betyder certifiering inte mycket för vare sig terapeuten eller klienten. Varje enskild utbildare väljer om man vill ge eleverna ett certifikat efter genomgången utbildning. Eftersom alla utbildningar och inriktningar i det här området är en enda soppa, är det också svårt att veta vad cert. samtalsterapeut innebär. Det betyder också att jag tyvärr inte kan hjälpa dig med var du kan hitta en utbildning som kan ge dig ett certifikat.

 5. Johan Persson says:

  Den grundläggande kompetensen för alla slags terapeuter är om han/hon i grund är en naturbegåvning eller inte då det gäller att hjälpa sina medmänniskor (man måste faktiskt vara född till det).
  Är han/hon det inte så kan dom ha vilken förnäm mångårig utbildning som helst utan att vara lämpade för yrket.
  Bitterheten som sprider ut sig från många (inte alla) leg.terapeuter har sin grund i att dom anser sig vara bättre än alla andra “oseriösa”, som deras klienter söker sig till istället.
  Allt fler människor söker sig till olika sorters terapeuter och är tillfreds med den hjälp som dom får där.
  Självklart finns det tyvärr alltid alldeles för många som är oseriösa eller otillräckliga som terapeuter, men dra inte alla slags terapeuter över en och samma kam.

  • Hej Johan. Tack för din kommentar. I likhet med vad du säger skriver vi att “skicklighet kan inte garanteras” endast pga en legitimation. Det är förstås många saker som påverkar om en person kan göra ett bra jobb. Tyvärr upplever vi att detta med säkerhet, och det skydd som finns (eller saknas) om någonting går galet, ofta glöms bort. Som sagt, “detta handlar inte om vem som är bra eller dålig. Det handlar om att den som söker hjälp ska ha ett skydd om terapeuten gör fel.”

Kommentera