Om självhjälpsböcker

Om du känner att du mår dåligt eller har svårt att komma över rädslor och oro, och har bestämt dig för att göra något för att må bättre, har du kanske sökt i bokhandeln och på nätet efter självhjälpsböcker. De kostar inte lika mycket som att gå till en psykolog och du kan bestämma takten helt själv. Om du tycker att det är hemskt jobbigt att berätta för någon om dina problem, kanske du slipper det.

Det finns många självhjälpsböcker för många olika problem. Det finns lika många författare som böcker, mer eller mindre säkra på att det som de skriver fungerar. Men har de fog för vad de säger?

De flesta självhjälpsböcker bygger på författarens egna erfarenheter. Till exempel hur författaren själv hjälpte sig bli kvitt olika problem. Men en självhjälpsbok kan ses som en sorts behandling. Den ska innehålla information som gör att du på egen hand kan göra saker som gör att du mår bättre — och absolut inte mår sämre. Och en behandling vill man veta om den faktiskt fungerar, innan man går igenom den. Hur vet man att en behandling fungerar då?

Genom att se om den är vetenskapligt prövad får man det bästa svaret, och förstås hur det gick för deltagarna i studien. I en vetenskaplig prövning kan man se om behandlingen fungerar tack vare välutformade tekniker, och utesluta så långt det är möjligt att det är andra faktorer som gör att behandlingen verkar fungera.

När det kommer till självhjälpsböcker som skrivits utifrån författarens egna erfarenheter finns det ingenting som säger att boken kommer att fungera för dig. Andra böcker kan vara skrivna utifrån en viss teori eller metod — det är nog lite bättre. Men det räcker egentligen inte heller. Metoden kan vara utprövad som psykologisk behandling med en aktiv psykolog som kan justera behandlingen efter individen. Det behandlingsformatet kan vara mycket annorlunda jämfört med boken. Eller så är boken utprövad vetenskapligt — men för ett helt annat problem än det som du har.

Men vissa självhjälpsböcker är faktiskt utprövade, testade vetenskapligt. Det kan verkligen löna sig att se efter om den boken som du funderar på att köpa har testats på andra med liknande problem — vissa böcker har faktiskt i alla fall lite fog för de självsäkra titlarna. Det går förstås inte att ställa så höga krav på alla böcker, men man kan öka sina chanser att lyckas hitta en bra bok genom att titta på några olika saker:

1. Står det någonstans att boken är vetenskapligt utprövad?
2. Vad har författaren för erfarenhet av problemet?
3. Vad har författaren för erfarenhet av behandlingen?
4. Bygger konceptet på en välkänd teori eller metod?
5. Verkar det vara för bra för att vara sant?

Det finns så många böcker att vi inte kan skriva om enskilda. Vi har skrivit om tre böcker här. Men vi svarar gärna på dina frågor om självhjälpsböcker.

Kommentera