Om att söka på internet efter orsaken till dina symtom

Hittade du hit genom att söka på sömnproblem? Det är nämligen allt vanligare att vi söker på internet efter orsaken till, eller behandling för, våra problem. Men det är inte alltid så enkelt att försöka hitta orsaken till symtomen. Brittiska BBC skriver om en studie som Microsoft har gjort, där forskare har tittat på hur vi söker och hittar information om hälsoproblem. De fann att sökningar på vanliga besvär som huvudvärk eller bröstsmärtor lika ofta ledde till sidor som beskrev väldigt allvarliga tillstånd som till sidor som beskrev ofarliga tillstånd, trots att de allvarliga tillstånden drabbar en väldigt liten del av befolkningen.

Sökmotorer har en potential att skapa onödig rädsla och oro. Muskelryckningar kan bero på brist på näringsämnen, och kan gå över efter en liten stund. Men din sökning på Google kan ge lika många resultat på sidor om t.ex. allvarliga neurodegenerativa tillstånd, t.ex. Parkinsons sjukdom, som orsak till ryckningarna, som sidor med information om att vila och äta lite.

Tänk på att det som du finner på internet om olika besvär eller symtom inte ska ersätta en professionell bedömning. Bli inte oroad i onödan av sökresultaten, eller av tidningarnas löpsedlar för den delen. Om du är orolig för din hälsa, ta kontakt med vården där du bor.

Kommentera